ambient intelligence


ambient intelligence 1.0

Betekenis

'omgevingsintelligentie'; vorm van technologie waarbij computersystemen of bepaalde elektronika zo zijn gebouwd of ingesteld dat ze reageren op menselijk gedrag en kunnen anticiperen op menselijke behoeften; intelligente interactie tussen mensen en elektronica

Ambient intelligence…

is technologie

  • [Functie] is gericht op interactie met mensen, reageert op gedrag van mensen en anticipeert op menselijke behoeften
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een vorm van technologie
  • [Middel] wordt ingebouwd in computersystemen of elektronica

    Over het woord

    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2000
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal ambient intelligence
    Betekenis in brontaal idem
    Samenhangende woorden (betekenis) AI; augmented reality
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud ambient intelligence am.bi.ent in.tel.li.gence
    Afkorting Aml
    Aantal lettergrepen 7
    Hoofdklemtoon 5de lettergreep
    Uitspraakwijze Engels
    Fonetische schrijfwijze [ *æ m . b iː . ə n t | ɪ n . *t ɛ . l ə . d͡ʒ ə n s ]
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht mannelijk of vrouwelijk
    Lidwoord de
    Getal geen meervoud
    Betekenisklasse abstractum
    Type in brontaal geleed
    Toelichting Uit het Engels.

    Het woord in gebruik

    Hyperoniem technologie

    Collectieve gevolgen en beheersing komen ook om de hoek kijken wanneer ambient intelligence op grote schaal ingezet gaat worden ten behoeve van ouderen – en als het aan Philips en de EU ligt gaat dat zeker gebeuren. Ouderen kunnen dan langer thuis wonen, omdat sensoren en camera's waarschuwen als de achterdeur openstaat of de koelkast leeg is. Of ze adviseren om nog even in bed te blijven omdat de nachtrust onvoldoende is geweest.

    NRC Handelsblad,

    Als alle voorwerpen een kleine identificatiechip ingebouwd hebben, van meubels tot keukengerei en van boeken tot blikken hondenvoer (wat kan, omdat die chips bij massaproductie maar enkele centen hoeven te kosten) dan kan de elektronica die in vloeren en muren verstopt zit, onafgebroken de positie van elk voorwerp in huis volgen. Dan vraag je aan de onzichtbare computer Waar ligt de schaar?'' en die antwoordt "Achter je, op het tweede schap'' (spraaktechnologie is tegen die tijd vanzelfsprekend geworden). Het is een visie die de onderzoekers ambient intelligence noemen, 'omgevingsintelligentie'. "Onze omgeving zal tot leven komen met intelligentie'', voorziet Marzano. "Objecten die tot nu toe levenloze passieve toeschouwers waren, worden levende 'subjecten', die met ons en met andere voorwerpen omgaan, in een intieme en persoonlijke relatie''.

    De Standaard,

    "Ons brein is in miljoenen jaren geëvolueerd zodat we op vele dingen tegelijk konden letten. Niet op tekst of op metertjes, maar op kleur, vorm en beweging'', zegt David Rose, directeur van het Amerikaanse bedrijf Ambient Devices. "Psychologen noemen dit pre-attentive processing: dingen die we opmerken zonder dat we er veel aandacht aan besteden. Ambient intelligence stopt informatie op een dusdanige manier in gebruiksvoorwerpen, dat je zonder moeite toch informatie ontvangt.'' Ambient is bij uitstek geschikt voor dingen die je wel wilt weten, maar niet de hele tijd in de gaten wilt houden.

    Algemeen Dagblad,

    Domein ICT
    Domein techniek en technologie
    Tijd neologisme